vaybe ne günlerdi deli gibi taso biriktirirdik az kavga etmemiştim tasolar yüzünden saradan daha değerliydi taso çıksın diye cipsi alır içinden tasoyu alıp paketi atardık ya taso yararşı bişe bence çocuklar için karakterlerinin gelişimde olumlu yönde etkisi var bence.çok tasosu olana saygı duyulurdu bu işlerin raconuda olurdu tabi Taso Dünyasının Raconları
Taso oynamanında elbette bütün oyunlar gibi kuralları vardı. Ama bu kurallar genelde kişiden kişiye veya mahalleden mahalleye değişirdi.
Genel kuralları sıralamak gerekirse :
1. Herkesin bir elciği vardır. Elcik atışları yaparken kullanılan tasodur. Bazı bölgelerde oyun sırasında elcik değiştirmek yasaktır. Genelde sert tasoları elcik olarak seçilir. Bazı tasoların uğurlu elcik olduğuna dair inanışlar vardır.
2. Oyuna başlamadan önce ön mü arka mı yapılır. Ön tasonun resimli tarafı arkada ön olmayan tarafıdır. Yazı tura benzeri bişeydir. Bilen ilk atışı yapar.
3. Oyuna herkes eşit miktarda taso diker. Tasolar arka tarafları yukarda olacak şekilde üst üste koyularak dizilir. Vurunca resmi açan kişi tasoyu alır.
4. Elcikle atış yaparken yerde dizilen tasolara elle temasta bulunmak yasaktır. Elle temas olurda açılan taso olursa kapatılarak atış tekrarlanır.
5. Bazı bölgelerde çıt yapmak yasaktır. Çıt dediğimiz olay, elcikle kapalı tasonun altına kepçe misali girilir ve elciğin bir tarafını yukardan aşağı doğru çıt yaptırarak kapalı tasonun havaya zıplatılması sağlanır. Havada dönen taso açık veya kapalı şekilde yere düşer. Çıt sadece üst üste dizili gruptaki tasolardan ayrılan tasolara uygulanır.
6. Eğer iki taso gruptan ayrılmış fakat birbirine değiyorsa çıt yapmak yasaktır.
7. Bazı yerlerde çıt yaparken kapalı tasoyu birden fazla döndürme şartı koyulur. Bazı yerlerde ise bi sefer döndürüp direk açabilirsiniz. Tabi profesyönellik gerektirir.
8. Bazı delikanlılar tasoları üst üste koymadan oynar. 2 tarafta ortaya eşit sayıda bir birinden ayrı şekilde tasoları koyar. Çıt yapmak yasaktır. Zemindeki tasolara düz atış yaparak açmak gerekir. Zor bir oyun şeklidir.
9. Bazı tasolar mahalle çocukları tarafından değerli seçilir. Bu taso ortaya kondumu karşı taraf birden fazla taso diker. Oyuncular arasındaki pazarlık dikilecek taso sayısını belirler.
Hepimizin elbet bi miktar tasosu olmuştur. Mahalle aralarında o ellerimiz ağrıyana kadar oynadıgımız ütülünce agladıgımız şeyler
2 şekilde oynanırdı ... 1. si kule şeklinde dizilir sırası gelen 1 taso ile diğer tasoların resimli tarafını açmaya çalıştırdi 2. si Avuca 1 yada daha fazla taso alınır taso sahipleri resimli yada arka tarafı tutar ( yazı tura gibi ) ve havada eller vasıtasıyla çarpıştırılır yere düşer ve resimli veya arka taraf hangi taraf gelirse onu tutan taso sahibi kazanır
ben taso oynamaya başlayınca çocuklar birbirlerini ezerlerdi izleyebilmek için